Palkitsemisjuhla

Maakunnallista palkitsemisjuhlaa vietettiin 17.3.2017
Suomi 100- hengessä

 

Aalto-Sali täyttyi iloisesta ja juhlavasta sinivalkoisesta tunnelmasta perjantaina 17.3.2017. Palkitsemisjuhlan teema kunnioitti sata-vuotiasta Suomea tämän päivän nuorten silmin. Suomen juhlavuotena haluamme nostaa esille nuorten aktiivista roolia yhteiskunnan ja oma yhteisönsä toimijoina. Juhlassa palkittiin motivoituneita ja aloitteellisia nuoria, jotka toimivat esikuvina muille nuorille. Palkittavina olivat myös nuorten parissa työskentelevät tai vapaaehtoisena toimivat aikuiset, joiden mukaan nuorisotyö ei ole rajoja ja excel-taulukoita vaan ihmisten kohtaamista arjessa ja juhlassa. Työtä tehdään ”kaikki osaavat ja kukin tekee kykyjensä mukaan” -asenteella.

Nuorten Keski-Suomi ry:n organisoiman vuosittaisen juhlan järjestelyistä vastasi tänä vuonna Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijoiden projektiryhmä.

”Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema Yhdessä kuvasi myös tätä gaalaa; olemme tehneet sitä nuorten ideoin, nuorten voimin, nuoria tukien ja nuorten kyvyt esiin nostaen – yhdessä. Juhlassa loimme katseen 100- vuotiseen itsenäiseen menneisyyteemme, juhlimme tässä päivässä ja katsomme tulevaisuuteen tulevaisuuden tekijöiden silmin. Tätä juhlaa ovat olleet mahdollistamassa sekä nuoret itse, että heidän kanssaan toimivat aikuiset. Myös heitä, tulevaisuuden mahdollistajia haluttiin huomioida ja palkita tässä arvokkaassa juhlagaalassa.” -Matti Nurro ,  Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijoiden projektiryhmän opettaja-

Juhlassa palkittiin  aktiivisia nuoria ja nuoria kannustavia aikuisia seuraavin kriteerein:

Nuori Tsemppari on 14–19 -vuotias, aktiivinen nuori tai saman ikäisten nuorten ryhmä, joka osallistuu monenlaiseen vapaaehtoiseen toimintaan, edistää nuorten asioita omassa elinpiirissään sekä kannustaa myös muita toimimaan.

Aikuinen Tsemppaaja on aikuinen tai aikuisten muodostama taho, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuksia ja tukea omaehtoiseen toimintaan, kannustaa heitä yrittämään ja tekemään sekä suhtautuu nuoriin ja heidän ideoihinsa avoimen rakentavasti. Tsemppaaja ei tee asioita itse nuorten puolesta, vaan auttaa ja uskaltaa antaa nuorille vastuuta ja luottamusta.

PALKITUT KUNNITTAIN:

Hankasalmi:        Camilla Karjalainen (N) ja Matti Mäkinen (A).
Joutsa:                  Kaisa Kosonen (N) ja Marianne Kosonen (A).
Jyväskylä:            JSP-Järvi-Suomen lukiolaisten piiri (N) ja Eeva-Liisa Tilkanen (A)
Jämsä:                  Amanda Mikkola (N), Henriikka Rikala (N) ja Eeva Heininen (A)
Kannonkoski:      Stella Aho (N) ja Kannonkosken-Kivijärven 4H-yhdistys
Karstula:               Teatteritaiteen perusopetuksen ryhmä 2 (N) ja Raija Saarelainen (A)
Keuruu:                 Antti Valkeinen (N) ja Laura Lewis (A)
Kinnula:                Mariella Hietapakka (N), Jussi Urpilainen (N)
Kivijärvi:               Eerik Lappalainen (N), Milja Kainulainen (N) ja Kannonkosken-                                                 Kivijärven 4H-yhdistys (A)
Konnevesi:            Johanna Jääskä (A)
Kuhmoinen:         Kuhmoisten yhtenäiskoulun Välkkäritiimi (N) ja
Minna Korppila-Kauppinen
Kyyjärvi:                Joona Uusitalo (N) ja Jyri Niemi (A)
Laukaa:                 Juho Pitkänen (N) ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vihtavuoren                                       paikallisyhdistys (A)
Luhanka:               Katariina Huuskola (A)
Muurame:             Ragnar Raudsepp (N), Perttu Oksanen (N) ja Jari Solismaa (A)
Pihtipudas:           Riikka Jämsèn (N), Tero Kemppainen (A) ja Heini Kemppainen (A)
Saarijärvi:             Minttu Rinne (N) ja Herajärvenkoulun välituntibändisysteemi (A)
Toivakka:             Toivakan koulukeskuksen oppilaskunnan jäsenet Karla Karmala (N),                                        Milla Järvinen (N), Saara Mynttinen (A) ja Kalle Ruokonen (A)
Uurainen:            FYW-Cafe/ Uuraisten 4H-yhdistys (N) ja Pia Kautto (A)
Äänekoski:          Vilhelmiina Schroderus (N), Emilia Parviainen (N), Tessa Kuorelahti (N)                                 ja Markku Auvinen (A)

Nuksun hallituksen valitsema erityistsemppaaja: Petri Oinonen
Nuorten Ääni Keski-suomessa ryhmän valitsemat erityistsemppaajat:
Milla Kakko ja Anne Kalmari
Vuoden 2016 Nuorisovaltuusto: Laukaan Nuorisovaltuusto

Lisätietoja:
Henna Autio
045-1124608
nuksu@nuortenkeskisuomi.fi

Nuksu – Nuorten kyvyt esiin!

 

PALKITSEMISJUHLA 2016

Nuorten Palkitsemisjuhla #lovesome sai yleisön innostumaan

Maakunnallinen Palkitsemisjuhla keräsi Keski-Suomen Opiston puutalon juhlasalin täyteen vieraita viime perjantaina 11.3.2016, kun aktiivisia nuoria ja nuorten tukena toimivia aikuisia palkittiin. Nuorten Keski-Suomi ry:n organisoima juhla järjestettiin 11. kerran ja tänä vuonna järjestelyistä vastasi Keski-Suomen Opiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijoiden projektityöryhmä.

Juhlan teemana oli #lovesome, joka näkyi monimuotoisesti ohjelmassa. Kotikatsomot pystyivät seuraamaan tilaisuutta Periscopen kautta ja facebook-tapahtuma täyttyi illan aikana otetuista kuvista. Yleisö osallistettiin somettaen mukaan juhlan kulkuun, muun muassa flasmob-maakuntalauluun ja näytelmäarvuutteluun. Nauru raikasi monessa kohtaa, eikä vähiten silloin kun Äänekosken aikuiseksi tsemppaajaksi palkittu poliisi Jouni Rinne kertoi miten hänen työssään some-maailma on tullut tutuksi.

Osallistujat pitivät juhlaa erittäin onnistuneena. ”Tunnelmaltaan rento mutta juhlallinen – teema oli nuorille sopiva ja toteutus suorastaan huikea”, palkitsijana juhlaan osallistunut Karla Karmala kuvasi. Hän ja Aatu Jäntti edustivat Nuorten Ääni-Keski-Suomessa ryhmää, joka yhdessä Nuorten Keski-Suomi ry:n hallituksen kanssa palkitsivat vuoden 2015 ErityisTsemppaajaksi Jyväskylän Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Selinin sekä vuoden nuorisovaltuustoksi Jyväskylän Nuorisovaltuuston.

Perusteluissaan Karmala ja Jäntti kuvasivat Jaakko Seliniä helposti lähestyttäväksi päättäjäksi, joka aidosti haluaa ottaa nuorten äänen huomioon sekä vie nuorten näkökulmia ja asioita eteenpäin ylemmille tahoille. Jyväskylän Nuorisovaltuusto valikoitui maakunnan ensimmäiseksi palkittavaksi nuorisovaltuustoksi, koska on osoittanut vuoden 2015 aikana upeaa toimintakykyisyyttään ja yhteiskunnallista valppauttaan tarttumalla lukuisiin eri ajankohtaisiin asioihin, jotka koskettavat nuoria laaja-alaisesti.

Juhlassa palkittiin kuntien itsensä valitsemia Nuoria Tsemppareita ja Aikuisia Tsemppaajia yhteensä 17 keskisuomalaisesta kunnasta. Nuori Tsemppari on aktiivinen nuori tai nuorten ryhmä, joka osallistuu monenlaiseen vapaaehtoiseen toimintaan, edistäen nuorten asioita omassa elinpiirissään sekä kannustaen myös muita toimimaan. Aikuisia Tsemppaajia palkittiin nuorten omaehtoisen toiminnan mahdollistamisesta, joka ei tee asioita nuorten puolesta, vaan auttaa ja uskaltaa antaa nuorille vastuuta ja luottamusta.

Palkittavien tiedot ja perusteet: tästä.

Katso Palkitsemisjuhla 2016 kuvat facebookista: Palkitsemisjuhla2016#lovesome
Periscope @palkitsemisjuhla2016
#palkitsemisjuhla2016 #lovesome #nuortenkyvytesiin

 

 

Klikkaa tästä Palkitsemisjuhlan 2015 facebook-kuviin

NUORTEN PALKITSEMISJUHLA 2015 OLI GLAMOURIA TULVILLAAN

Kulta ja kimallus täytti Palokan koulun juhlasalin, kun Maakunnallinen Palkitsemisjuhla järjestettiin 1920-luvun glamour-hengessä. Nuorten Keski-Suomi ry:n palkitsi jo 10. kerran nuoria aktiivisia toimijoita eli tsemppareita sekä nuorten taustalla toimivia tukijoita, tsemppaajia perjantaina 13.3.2015.

Juhlavieraat toivotti tervetulleeksi Nuorten Keski-Suomen toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Tilkanen. Itsekin vuosikausia keskisuomalaisten nuorten parissa töitä tehnyt Tilkanen korosti lämminhenkisessä puheessaan miten tärkeää on nostaa nuorten kykyjä esiin. Kun annetaan nuorille mahdollisuuksia tehdä, toimia ja vaikuttaa, kyvyt pääsevät kehittymään ja kukkimaan.

Trikkaamalla vauhtiin

Tunnustusten jakoa siivitti viihdyttävä ohjelma jonka kokoamisesta ja muistakin järjestelyistä vastasivat Jämsän Ammattioppilaitoksen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat. Illan avasi vauhdikas kahden hengen Trikkaus-esitys. Myöhemmin nuoret herrat pokkasivat kuntansa Tsemppari-palkinnon Jämsän naisvoimistelijoiden alla toimivalle Trikkaus-ryhmälleen. Tsemppareita eli 14-19 vuotiaita yksittäisiä nuoria tai nuorten ryhmiä palkittiin yhteensä 18 kunnasta.

Kuntien itsensä valitsemia olivat myös Tsemppaajat, eli yksittäiset aikuiset tai tahot, jotka tarjoavat nuorille mahdollisuuksia ja tukea omakohtaiseen toimintaan, kannustavat nuoria itse yrittämään ja tekemään sekä suhtautuvat nuoriin ja heidän ideoihinsa rakentavasti. Tsemppaaja auttaa ja uskaltaa antaa nuorille vastuuta ja luottamusta.

Yhteistyön voimin

Vuoden 2014 Tsemppikunnaksi valittiin Keuruu, jossa on jo yli 10 vuoden ajan tuettu nuorten aktiivista osallistumista ja nuorten toimimismahdollisuuksia. Erityisen ylpeitä keuruulaiset nuoret ovat Kipinä-nuorisotilastaan, joka on tärkeä tukipiste nuorten toiminnalle. Nuorille mahdollistetaan vaikuttamisen kanavia niin kouluissa kuin nuorisovaltuuston kautta eri lautakunnissa. Yhteistyö myös eri nuorisotyöntoimijoiden välillä on esimerkillistä. Kunniakirjan lisäksi Keuruulle annettiin koululaistapahtuma Toukofestiin vapaalippuja. Tsemppikunta valittiin Nuorten Keski-Suomi ry:n hallituksessa kansalaisten ehdotusten pohjalta.

Tsemppipuheen pitänyt Keski-Suomen liiton kehittämisjohtaja Hannu Korhonen kiitti Nuorten Keski-Suomea hyvästä yhteistyöstä ja erityisesti nuorten parissa tehtävästä työstä. Palkitsemisjuhlaa hän kehui tunnelmaltaan hienoksi gaalaillaksi ja tärkeäksi paikaksi, jossa kuntien edustajat ja nuoret voivat tavata kasvokkain.

Erityisiä tunnustuksia nuorilta aikuisille

Nuorten Ääni Keski-Suomessa -ryhmä antoi oman tunnustuspalkinnon henkilölle joka on omalla toiminnallaan parantanut nuorisotoiminnan mahdollisuuksia. Tänä vuonna palkinnon sai Petäjäveden kunnanjohtaja Teppo Sirniö, joka alkuvuonna järjestetyssä kunnanjohtajatapaamisessa lupasi viedä viestiä kunnanhallitukseen nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamisesta. Eikä aikaakaan kun Petäjäveden kunnanhallituksessa avautui asiantuntijapaikka nuorisovaltuuston edustajalle.

Nuorten Keski-Suomi ry:n hallituksen luovuttamat Erityistsemppaajien tunnukset annettiin Marita Furunholmille sekä Heikki Parkatille. Kyseinen tunnustus jaetaan kiitoksena esimerkillisestä työstä nuorten asioiden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tunnustuksella täysin yllätetty Furunholm liikuttui kyyneliin kertoessaan pitkästä kokemuksesta ja lukemattomista kohtaamisista nuorten parissa ympäri Keski-Suomea. Nuorten Keski-Suomi ry:n puheenjohtaja Sirpa Teräväinen kehui Furunholmia iloiseksi innostajaksi ja sparraajaksi. Hän toimikin pitkään Keuruun kaupungin nuorisoasiainhoitajana osallistaen nuoret aktiivisesti mukaan vaikuttamaan ja toimimaan. Maritan työn jälki näkyy edelleen Keuruulla. Tänä päivänä hän toimii nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien kouluttajana Jämsän ammattiopistolla, jossa sytyttää kipinää tuleviin nuorisotyötekijöihin omalla valloittavalla persoonallaan.

Opetusneuvos Heikki Parkatti on tehnyt pitkän uran nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi niin vapaa-ajallaan kuin työurallaan ensin liikunnanopettajana ja sitten Jyväskylän Normaalikoulun lukion rehtorina. Hän on aidosti kiinnostunut nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä, kuunnellen herkällä korvalla nuorten tuntoja ja täten saanut heidät toimimaan ja osallistumaan.


Kiitos mahdollistajille

Puheissa muistettiin myös juhlatilaisuuden mahdollistajia. Palkintojen lahjoittajia – Keski-Suomen liittoa, Jyväskylän ammattiopistoa, Keskimaata, Positiivareita sekä Viherlandiaa. Erityiskiitos kuului Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle tiloista ja tarjoiluista, johon osallistui myös Leipomo PS-luonteva Pirjon -tuotteillaan.

Viihdyttävän illan päätti kiitospuheellaan Päivi Pienimäki-Jylhä Aluehallintovirastosta. Hän kiitti erityisesti nuoria aktiivisesta toiminnasta omassa elinympäristössään. Juhlassa saatiinkin kuulla sitä positiivista tekemistä, jota maakunnasta löytyy runsain mitoin. Palkittavat nuoret ovat saaneet mahdollisuuksia toimia ja sitä kautta oppia ja onnistumisen elämyksiä. Tätä samaa Pienimäki-Jylhä toivoi ihan jokaiselle nuorelle.

Katso myös: Palkitsemisjuhlassa 2015 palkittujen Tsemppareiden ja Tsemppaajien valintaperustelut

 

Nuksu – Nuorten kyvyt esiin!

 

**

Vuoden 2014 juhla järjestettiin 7.3.2014 Jyväskylän Veturitalleilla, klubitila Kiskossa. Juhla oli järjestyksessään yhdeksäs. Palkitsemisjuhlaa järjestämässä oli pääorganisaattori Nuorten Keski-Suomen lisäksi ryhmä Jämsän ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijoita. Nuoret vastasivat juhlan ohjelmasta, illan käytännön järjestelyistä sekä Disney-teeman toteutuksesta.

Juhlassa palkittiin 29 ryhmää / tahoa 16 kunnasta. Palkittavien nuorten ryhmissä oli muun muassa musikaali- ja teatteriryhmiä, urheilukerhon vetäjiä, jopo-luokka, nuorisotalon toimikunta, sekä autonpesu-, projekti ja yrittäjyystiimejä. Palkittavien ryhmien tarinoista huokui innostus omasta jutusta ja tekemisen meininki. Valintaperusteet voit lukea täältä.

Tsemppikuntana palkittiin Karstula. Karstulassa on satsattu lapsiin ja nuoriin jo useita vuosia systemaattisesti lisäämällä liikuntamahdollisuuksia, parantamalla nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja osallisuutta. Kunta on myös mukana yhteistyökumppanina useissa lapsia ja nuoria koskevissa hankkeissa.

Erityistsempparipalkinto jaettiin silloiselle lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulalle. Kiitoshaastattelussaan Aula kehui Keski-Suomessa tehtävää erinomaista työtä. Aulan mukaan Keski-Suomella olisi mahdollisuus olla paras lapset ja nuoret huomioiva maakunta, edellyttäen, että se asetetaan selkeäksi tavoitteeksi.

**

Vuonna 2013 palkitsemisjuhla järjestettiin Jämsän Vitikkalan koululla 8.3.2013. Juhlassa palkittiin 37 henkilöä 19 kunnasta ja tsemppikuntana Jyväskylä. Katso vuoden 2013 palkitut (PDF). Lue Aila Paloniemen puhe vuoden 2013 palkitsemisjuhlassa blogista.