Nuorten äänen kuulumisesta Keski-Suomessa huolehtii maakunnallinen vaikuttajaryhmä, jonka tehtävänä on mm. tuoda nuorten asioita ja mielipiteitä päättäjien korviin.

 

Keski-Suomen Nuorisovaltuusto

Maakunnallinen Nuorisofoorumi järjestettiin 7. kertaa 30.10.2017. Sen yhteydessä pidetyssä kokouksessa valittiin Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä, joka tulee jatkamaan Nuorten Ääni Keski-Suomessa -ryhmän jalanjäljissä aktiivista vaikuttamista Keski-Suomen alueella. Ryhmässä on edustuspaikat jokaiselle keskisuomalaiselle kunnalle. Kokouksessa ryhmään nimettiin 30 nuorta 15 eri kunnasta. Ryhmä täydentyi syksyn 2017 aikana puuttuvien kuntien edustajilla.

Keväällä ryhmä vaihtoi nimensä Keski-Suomen nuorisovaltuustoksi. Nuorisovaltuusto on kevään aikana työstänyt mm. toimintasääntöä, ollut mukana toteuttamassa Vaikuta! -kampanjaa kymmenellä keskisuomalaisella koululla, ollut edustamassa erilaisissa maakunnallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa sekä ottanut kantaa Keski-Suomen järjestämissuunnitelmaan. Viimeinen kannanotto julkisesta liikenteestä Keski-Suomessa sai myös maakuntavaltuuston huomion. Maakuntavaltuusto yhtyi nuorisovaltuuston kannanottoon julkisen liikenteen toimivuudesta.

 

Kommentoi alustavaa toimintasääntöä 1.9. mennessä

Keski-Suomen nuorisovaltuuston Alustava toimintasääntö on nyt kommentoitavana ja siihen toivotaan mahdollisimman laajasti kannanottoja erityisesti keskisuomalaisilta nuorilta. Tutustu ensin toimintasääntöön hyvin ja sen jälkeen vastaa kyselyymme toimintasäännöstä täälläNuorisovaltuusto käsittelee kommentteja syksyn kokouksissaan ja julkistaa ehdotuksensa toimintasäännöstä syksyn Nuorisofoorumissa. Toimintasäännön hyväksyy virallisesti tuleva maakuntahallitus.

VAIKUTA! -KAMPANJA

Keskisuomalaisten nuorten nostamista ajatuksista ideoitu Vaikuta! -kampanja toteutettiin keväällä 2018. Kampanjan toteuttajana toimi 14-19 vuotiaista nuorista koostuva ryhmä.

Vaikuta! -teemapäivät

Teemapäiviä toteutettiin kampanjan aikana yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Keski-Suomea. Tarkoituksena oli innostaa, kannustaa ja aktivoida nuoria vaikuttamaan. Vaikuta! -teemapäiville luotiin kuntakohtainen mobiilisisti pelattava ryhmäpeli Seppo.io -sovelluksella. Peli koostui vaikuttamiseen liittyvistä yleistehtävistä sekä nonstop workshopeista, joita järjestivät Keski-Suomen Nuorisovaltuuston ja Toukotiimin lisäksi kuntien nuorisovaltuustot ja Japa ry. Kuntakohtaisesti järjestelyissä olivat mukana myös POKE, koulun oppilaskunta ja kunnan nuorisotyön toimijat. Jokaisessa kunnassa oli myös ns. päättäjien piste, jossa nuoret pääsivät keskustelemaan ja kertomaan ajatuksiaan kunnan ajankohtaisiin aiheisiin.

Vaikuta! -huippukokous

Kampanja huipentui huippukokoukseen, jossa käsitellään teemapäivistä nousseita aiheita. Huippukokoukseen osallistui teemapäiviin osallistuineita nuoria ja se järjestettiin Jyväskylässä toukokuussa 2018 Toukofestin yhteydessä.

Vaikuta! -huippukokouksessa julkistettiin keskisuomalaisten nuorten ajatukset kootusti osallistujille. Osa tuloksista luovutettiin suoraan paikalla olleille päättäjille, kuten nuorten eniten äänestämät Agenda2030-tavoitteet. Yksi kiertueen tuloksista on Keski-Suomen Nuorisovaltuuston kannanotto julkisen liikenteen toimivuudesta, joka luovutettiin Keski-Suomen maakuntavaltuustolle.

”Keski-Suomen maakuntavaltuusto lähti mukaan nuorten kannanottoon
julkisen liikenteen toimivuudesta”
– lue uutinen TÄÄLTÄ

Huippukokouksessa kuultiin mielenkiintoisia paneelikeskusteluja Keski-Suomen joukkoliikenteestä, nuorten sosiaali- ja terveyspalveluista ja erilaisista vaikuttamisväylistä. Tilaisuuden kruunasi Aleksanteri Hakaniemin upea akustinen esitys.

 

Vaikuta! -kampanja on osa Euroopan unionin Erasmus+ ohjelmaa (KA3) jolla tuetaan nuorten ja päättäjien välistä vuoropuhelua edistäviä hankkeita. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.